Dobrih 100 slovenskih gostincev, ki so združeni v Sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, so se v ponedeljek zbrali v portoroškem Avditoriju na 7. strokovnem srečanju. Govorili so o tem, kako v tej panogi spet na zeleno vejo, o davčnih blagajnah, trošarinah na sladke pijače, označevanju alergenov v gostinskih obratih, o socialnih omrežjih in plačevanju kolektivnim organizacijam, predstavili so predloge sekcije za spremembo tobačnega zakona in ne nazadnje so podelili kolegom nagrade za kakovost gostinske ponudbe in jubileje.
"Glede na krizo se manj hodi v gostilne, poraba na gosta je padla in cene v gostinstvu so se znižale tako, da niso več normalne za poslovanje. Rečeno vulgarno, takšne prostitucije v gostinstvu še ni bilo," je povedal Mate Matjaž, eden od najbolj znanih portoroških gostincev ter predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije.
Bili so soglasni, da davek na sladke pijače ne bo prinesel pozitivnih zdravstvenih učinkov na prebivalce in da bo negativno vplival na številne gostince in proizvajalce pijač. "Odločno nasprotujemo uvedbi trošarin na sladkor v brezalkoholnih pijačah, saj prakse tujih držav kažejo, da davek nima pozitivnih zdravstvenih učinkov na prebivalce, ampak zgolj na polnjenje proračuna. Če bo davek na sladke pijače v breme gostincev, pa že sedaj opozarjamo, da si podražitve pijač v naših lokalih v trenutni situaciji ne moremo privoščiti. Kupna moč Slovencev že vse od začetka krize pada, slovensko gospodarstvo pa ne prenese več dodatnih obremenitev. Bojimo se tudi, da bo uvedba tega davka sprožila domino efekt in da bomo kasneje obdavčili še druge sestavine v hrani in pijači," je poudaril Mate Matjaž.
Sekcija za gostinstvo in turizem predlaga tudi znižanje stopnje DDV za prodajo brezalkoholnih pijač v gostinskih lokalih s sedaj veljavnih 22 %. "Če kupiš brezalkoholno pijačo v trgovini, je stopnja DDV 9,5 %, če jo kupiš v gostinskem lokalu ali če opravljaš gostinsko dejavnost, pa je stopnja DDV 22 %, kar je povsem nesprejemljivo," je pojasnil Drago Delalut, podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
Matjaž Mate, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije
Govorili so tudi o davčnih blagajnah, ki po njihovem mnenju ne bodo rešile problema sive ekonomije. Ob tem je Mate Matjaž pojasnil. "Ne nasprotujemo uvedbi, če bo veljala za vse brez izjem, tako za negotovinsko kot za gotovinsko poslovanje. Stroške uvedbe blagajn in vzdrževanja naj krije država. Hkrati z uvedbo zahtevamo tudi poenostavitev administracije, kar pomeni, da bi po sprejemu davčnih blagajn evidentirali le vhodne račune in blagajno za izhodne račune."
Gostinci pa so si kljub težavam vzeli tudi čas zase in za bolj sproščujoče druženje. Pri tem so jim priskočili na pomoč kolegi oštirji iz Goriške in Kraške regije, ki so jim pripravili vrsto tamkajšnjih specialitet, ki jih predstavljamo v slikah. Z njimi so se predstavili kuharji oštarije Žogica iz Solkana, ki so poskrbeli za doživetje vojaške kuhinje soldatov s Soške fronte izpred sto let, pa tudi vinska klet Orel iz Auberja, gostilna Skok iz Štorij, Špacapanova hiša s Komna, oštarija Furlan z Branika, gostilna Bric iz Mirna, sežanski Apetit in gostilna Vinkler iz Lokev na Trnovsko banjški planoti.
In kot pravijo nekateri komentatorji,vsedeš se v avto,hop čez mejo v Istro,tam je zgodba povsem drugačna,problem je le,če se ga mal narukaš,pa ni glih pametno vozit nazaj in see mi je zgodil,da je gazda konobe ponudil brezplačno prenočitev,pa ne vem ,če smo s klapo za res ornk pojedino in velik pijače potrošili 300€ za šest ljudi,se pravi skor isto kot pr naših gostincih,razlika v kvantiteti in kvaliteti na hrani in sami postrežbi in gostoljubnosti pa ne bi sploh komentiral.Za naše gostince so tisti v Istri doktorji gostinstva,dobro vedo kako gosta postrežt,da bo le ta prišu nazaj!!!!
Pri nas pa zelo dobro vedo,kako ne prit nazaj.
Taki inovatorji nam rabijo !!!
Sami ste ubrali smer menze in to so posledice....
Najbolj zalostno je to,da,na Obali imas samo tri ali stiri restavracij "na nivoju" vse ostalo je polom....
Sezonskih jedi ne poznaste,autoktonih istrskih jedi ne poznate,belih tartufov ne poznate (seveda tartufata je bolj poceni),pri vsaki hrani je priloga pomfri za 0,80 cent....goveja in gobova juha so praski....pomislite malo zakaj ste prazni,razen v sezoni....pokojni gostinec je enkrat izjavil sta ce meni domacini ja radim sa turistima...to je vasa politika...evo pa delajte z turisti
Sami ste ubrali smer menze in to so posledice....
Najbolj zalostno je to,da,na Obali imas samo tri ali stiri restavracij "na nivoju" vse ostalo je polom....
Sezonskih jedi ne poznaste,autoktonih istrskih jedi ne poznate,belih tartufov ne poznate (seveda tartufata je bolj poceni),pri vsaki hrani je priloga pomfri za 0,80 cent....goveja in gobova juha so praski....pomislite malo zakaj ste prazni,razen v sezoni....pokojni gostinec je enkrat izjavil sta ce meni domacini ja radim sa turistima...to je vasa politika...evo pa delajte z turisti
Na obali je danes ratalo ful drago za jest..kamorkoli se usedes te olupijo.
Naprimer kebab v trstu stane 2.80€ v kopru 3.50-4€. Ena pastica s kavico v trstu ne presega 6€ v kopru je samo en pijat 9-10€. Itd...arija res to je samo mafija..
Gostilna v centru Portoroža z najmanjšim vložkom , bilo kdo drug da bi jo vzel bi bilo več uloženega, mislim na sredstva in truda, za center portoroža je gostilna izpod kritike še posebaj zato ker jo ima družina katera ima dolgoletno gostinsko tradicijo!
Žalostno ampak resnično!
Gospod Tomi, treba je kaj vložit za kasirat... iz nič ni nič !!