V šolah, vrtcih in številnih podjetjih ter drugih ustanovah bodo danes, ko obeležujemo dan slovenske hrane, pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Pri tem so se politični predstavniki pridružili otrokom v izobraševalnih ustanovah v Sloveniji in tudi zamejstvu.
DAN ZA SLOVENSKO HRANO: Obeležili so ga tudi v zamejstvu
Trst
Tradicionalni slovenski zajtrk ni več namenjen le ozaveščanju o zdravi prehrani, pač pa tudi celoviti promociji Slovenije in slovenske hrane navzven, je prepričan kmetijski minister Dejan Židan, ki je zajtrkoval z otroki v drugi soboški osnovni šoli. Država želi s projektom podpreti tudi slovenske pridelovalce in predelovalce hrane.
Projekt dneva slovenske hrane je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, nad njim pa bdijo ministrstva za izobraževanje, kmetijstvo in zdravje. Slovenska diplomacija si prizadeva, da bi se pobuda razširila tudi med druge evropske države, zato se je letos promociji slovenskega zajtrka pridružil tudi slovenski generalni konzulat v Trstu.
Generalna konzulka Ingrid Sergaš je dan slovenske hrane obeležila s skupnim zajtrkom z gojenci Dijaškega doma v Trstu. Tradicionalni slovenski zajtrk so sestavili iz pridelkov lokalnega okolja slovenskega zaledja. Generalna konzulka je slovenski zajtrk predstavila mladoletnim tujim otrokom brez spremstva, za katere skrbi osebje dijaškega doma v okviru programa 'Ptički brez gnezda', obiskala pa je še slovenski oddelek vrtca Niko Oblak.
Premier Cerar se je pri zajtrku pridružil otrokom v enem od ljubljanskih vrtcev, pri pripravi smutijev pa je učencem osnovne šole Ledina pomagala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Tradicionalni slovenski zajtrk spodbuja zdrav načina življenja in prehranjevanja s hrano, pridelano v lokalnem okolju, so sporočili z ministrstva za delo.
V državnem zboru so dan obeležili s tipičnimi koroškimi jedmi oziroma koroško košto, ki jo je predstavil Koroški medgeneracijski center, s čimer so podčrtali prehransko in kulinarično raznolikost slovenskih pokrajin. Hkrati je državnozborski predsednik Milan Brglez poudaril, da je s takšni projekti treba približati in privzgojiti pomen zajtrka še posebej mlajšim generacijam. Tudi v restavraciji DZ so danes ponudili samo hrano slovenskega izvora oziroma izdelke slovenskih proizvajalcev.
Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, je sporočilo ministrice za obrambo Andreje Katič in velenjskega župana Bojana Kontiča, ki sta se otrokom za mizo pridružila v enem od velenjskih vrtcev.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je na Osnovni šoli Vižmarje Brod medtem udeležila kosila, kjer so otroci pripravili za sovrstnike zdrave tradicionalne jedi. Gre za projekt ministrstva, s katerim želijo izkoristiti pozitivni medvrstniški vpliv pri sprejemanju lokalnih in tradicionalnih jedi.