Če boste šli jutri v trgovino po meso, naj vam bodo v pomoč pri prepoznavanju svežega mesa ti pokazatelji. Da boste za svojo družino izbrali najboljše, je pomembno, da si poleg branja deklaracij meso tudi ogledate.
PREPOZNATE SVEŽE MESO? Bodite pozorni na te znake
Zdravje
Strokovnjaki priporočajo kupovanje lokalne hrane, a tudi v tem primeru je treba biti pozoren na kvaliteto.
Maščobe, čeprav se jih nekateri v strahu izogibajo, dajejo mesu značilen okus. Po besedah Elisabeth Roesicke iz nemškega centra za kmetijstvo, je zato notranja maščoba, ki jo prepoznamo po belih progah, podobnih žilicam, znak kakovosti mesa.
Barva je odvisna od vrste mesa. Teletina bi morala biti svetla, a ne bela. Enako velja za perutnino. Govedina mora biti rdeča do temno rdeča, z rumenim lojem, ne sme pa biti pretemna ali rjava. Sveža svinjina je rožnata. Vseh sivkastih nians bi se morali izogibati, dodaja Roesicke.
Če kupujete pakirano meso, v njem ne sme biti vode. Če meso leži v krvavi vodi, je to znak, da ni sveže.
Še en enostaven trik vam po pokazal, ali je meso sveže. Če nanj pritisnete s prstom, se mora hitri vrniti v prvotno stanje, ne da ostanejo vdolbine. Površina mesa pa mora biti sijoča.
sveze meso je zilavo in trdo!
Ponavadi meso lezi v klavnicah in komorah cca 1 mesec dokler pride do vasega kroznika
ni pa to zdaj pravilo, eni prodajajo kmalu po zakolu samo kot sem pravil to meso ni to to...
Ce je meso valumirano in v vrecki je kri temu se rece mokro zorjenje in ni nic narobe, seveda mora bit v vakumu!
da zakljucim, dober steak, tak da se vam bodo sline cedile so "stari" kr nekaj mesecev ne dni!