SUPER DOGODEK: V Portorož prihaja festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana

Piran

Kongresni center prenovljenega Hotela Slovenija bo prihodnji konec tedna znova gostil več kot 50 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov lahko okusili več kot 110 malvazij, med njimi tudi tri iz italijanske regije Apulija (Puglia).

Ljubiteljem izvrstne kapljice dobro znan festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana se v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. marca, vrača v Portorož, natančneje v kongresni center Hotela Slovenija. Tudi letos bo več kot 50 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 110 malvazij.

Na pobudo italijanske sommelierke in novinarke Liliane Savioli bo festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva, ki z Društvom vinogradnikov slovenske Istre že več kot deset let sodeluje pri oblikovanju festivala, bo tokrat pripravila delavnico, ki ji bo sledila degustacija na slepo, ob kateri bodo udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Ob tem pa Saviolijeva že razmišlja o prihodnjih sodelovanjih: »Upam, da bom v prihodnosti še lahko sodelovala s Festivalom Malvazija in tako pripeljala še druge italijanske goste. Želim si, da bi tudi oni lahko odkrili to zanimivo trto v njenih številnih izrazih in se tako povezali z drugimi društvi. Najverjetneje bom v naslednjih nekaj letih pripeljala vina s Sicilije in Sardinije, potem pa … kdo ve.«

Na plodno sodelovanje v zadnjih letih je ponosna tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič: »Poleg gostujoče malvazije iz Apulije bo festival dodatno oplemenitilo sodelovanje evropskega in slovenskega reda vitezov vin. Naš festival sta si namreč izbrala za tisti dogodek, na katerem bosta razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov. Tudi to dokazuje, da je festival z leti pridobil na ugledu in veljavi

Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, udeležili se bodo lahko kar šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih, svoje znanje pa bodo obogatili na okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Po lanski uspešni izvedbi niza kulinaričnih dogodkov Malvazija Tour bo Društvo vinogradnikov slovenske Istre z večerjami pred in po festivalu nadaljevalo tudi letos. Prvi kulinarični večer bo ta petek, 3. marca, potekal v restavraciji Primorka v Strunjanu, kjer boste ob 4-hodnem meniju poskusili 13 malvazij osmih vinarjev. Cena menija z vključenimi vini je 30 evrov. 

Deli novico:

Rasputin |  12 .03. 2017 ob  00: 01
Spet bodo pijanke in vse pobruhano.
Brič |  08 .03. 2017 ob  21: 44
Ma meni je nonno rekel da je baje domovina malvasije v Gani....pa ugani ti.
@Če |  06 .03. 2017 ob  19: 33
-1
verjetno je EX kronik !... ;)
enologija |  06 .03. 2017 ob  19: 32
-2
malvazija menda izhaja iz sicilije...

koprska ( trgovinska ) malvazija fa škifo; tista hrvaška pa je stokrat boljša!!... ( ampak nekateri kmetje v zaledju kopra imajo še vedno dobro malvazijo... )
Če |  06 .03. 2017 ob  09: 25
si,ti kronik še ne pomeni,da so tudi ostali.
Abstinent |  05 .03. 2017 ob  16: 13
Na zdravje, kroniki in lepo se imejte v peklu.