50.000 evrov za vsako žrtev strmoglavljenja letala

Svet

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je svojcem žrtev torkovega strmoglavljenja letala na jugovzhodu Francije ponudila po 50.000 evrov pomoči na žrtev za najnujnejše stroške, ki jih imajo v zvezi s tragedijo. Poleg tega bo Lufthansa svojcem ločeno plačala še odškodnino.

Kot je predstavnik Germanwingsa pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP, svojcem pomoči ne bo treba vrniti. Lufthansa jim bo sicer plačala še odškodnino. Na krovu letala je bilo 150 ljudi, med njimi 144 potnikov in šest članov posadke.

Odškodnine med 10 in 30 milijoni evrov

Strokovnjak za letalsko pravo Holger Hopperdietzelm je za berlinski dnevnik Tagesspiegel ocenil, da bo morala Lufthansa za vsako žrtev odšteti od več deset tisoč do več sto tisoč evrov. Profesor letalskega prava na berlinski tehniški univerzi pa meni, da bodo zgolj odškodnine Lufthanso stale skupno med deset in 30 milijonov evrov.

V skladu z montrealsko konvencijo, ki velja od leta 1999, mora letalska družba za nesrečo, za katero je odgovorna, plačati do 43.000 evrov za vsako žrtev.

Pilota zaklenil iz kabine

Glede na podatke iz snemalnika zvoka v pilotski kabini je strmoglavljenje airbusa A320 na letu iz Barcelone v Düsseldorf namerno povzročil kopilot Andreas Lubitz. Ta je iz pilotske kabine zaklenil pilota, ki je domnevno odšel na stranišče, nato pa namerno trčil v pobočje francoskih Alp.

Po navedbah strokovnjakov za zavarovanje dejstvo, da je kopilot namerno povzročil strmoglavljenje letala, ne bo vplivalo na odškodnine, še poroča AFP.

Deli novico:

Kukulele |  28 .03. 2015 ob  16: 12
Upam, da vas bo izučilo to in da v bodoče ne boste več zaposlovali sploh pa kot kopilota ali pilota take psihotike in njemu podobne psihiatrične bolnike. Že to, da je bil 1 leto na psihiatričnem zdravljenju, bi ga morali pustit tam in ne zaposlit.