PRAZNIK TRADICIJE, KULINARIKE IN EKOLOGIJE: Pomjan bo jutri oživel

Koper

Turistično kulturno društvo Pomjan in Zavod Eko-Humanitatis, v sodelovanju z ostalimi lokalnimi društvi in ekološkimi kmetijami v soboto, 29. 8., že tretjič prirejajo dogodek Oživel Pomjan - Praznik tradicije, kulinarike in ekologije. 

Praznik je pred tremi leti zagnala skupina mladih z željo, da aktivno prispevajo k trajnostnem razvoju podeželja Istre. Kot ključni izziv pri zasnovi praznika so si zadali, da na inovativni način povezuje ekologijo, ekološko kmetijstvo, zdravo življenje, lokalno kulinariko, etnologijo, kulturo in zabavo. Hkrati pa so z izvedbo praznika želeli vasici Pomjan vdahniti novo energijo in prispevati k njenem turističnem razvoju in revitalizaciji. Cilj vseh je bil, da praznik postane prepoznaven tradicionalen produkt, ki bogati in promovira ponudbo celotnega zaledja Istre in ga v sodelovanju soustvarjajo lokalna društva, ekološke kmetije in domačini. Število in odziv obiskovalcev na prvem prazniku v letu 2013 je organizatorje prijetno presenetil, kar jim je vlilo še dodatni motiv.

Letošnji praznik bo izveden tudi v okviru projekta Soustvarjamo trajnostni razvoj območja Dragonje s pomočjo sredstev iz Finančnega mehanizma EGP ter občine Koper in Piran. Z željo po obogatitvi in nadgradnji praznika, so organizatorji pripravili še bolj pester in zanimiv program. Novost je voden pohod, v okviru katerega boste lahko spoznali naravno in kulturno dediščino istrskega podeželja. Udeleženci se boste ustavili tudi na dveh bližnjih ekoloških kmetijah, kjer boste lahko spoznali lokalne kmete in degustirali njihove pridelke. Za tiste, ki želijo Istro pobližje spoznati na kolesu, pa bo izveden krožen kolesarski izlet s postankom in degustacijo pri ekološkem vinarju v Marezigah. Start bo ob 10. uri pred cerkvijo na Pomjanu.

Posebna gosta bosta Marko Gorela in Almir Begić 

Glavni poudarek praznika bo namenjen tipičnim lokalnim pridelkom in jedem, saj Istra ponuja nepozabno kulinarično izkušnjo za vse okuse. V okviru tržnice lokalnih in ekoloških pridelkov (od 14.00 dalje) bodo obiskovalci lahko okušali (in kupili) različne izdelke: od olivnega olja, vina, domačega kruha in peciva, kozjega sira, vloženih oljk, tartufov, marmelad do sveže zelenjave in sadja. Vrata bodo odprle vaške kantine, kjer bodo na račun prišli predvsem ljubitelji tradicionalnih istrskih vinskih sort - refoška in malvazije. Posebna gosta letošnjega praznika bosta mlada nadarjena lokalna kuharja Marko Gorela in Almir Begić (finalista oddaje Gostilna išče šefa 2014), ki bosta izvedla kulinarični show z (brezplačno) delavnico za obiskovalce na temo »tipična istrska kulinarika v moderni preobleki«. Pika na i pa bo njun kulinarični dvoboj, v okviru katerega bosta pripravila unikatne istrske jedi, ki jih bodo obiskovalci okušali in ocenjevali ter na ta način določili, kateri od njiju bo zmagovalec večera.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi gledališko predstava z motivi iz istrskega življenja, razstavo starodobne kmetijske mehanizacije, prikaz žganjekuhe in tradicionalne suhozidne gradnje. Z izvedbo ustvarjalnih delavnic, iger in nastopom čarodeja bo poskrbljeno tudi za najmlajše. Starši bodo tako lahko svoje otroke pustili v varstvu in se (brez slabe vesti) prepustili dogajanju. Seveda pa bo ob istrski glasbi poskrbljeno tudi za zabavo in ples do poznih ur. Nastopila bo etno skupina Calegarija, Žavbi band in Los amigos.

Deli novico:

saj bo tam |  28 .08. 2015 ob  12: 25
franci na balanci
Matematika 2 |  28 .08. 2015 ob  11: 55
PRISTNA ŠAGRA. PRIDEM!