2500 šolarjev danes na obisku domačih podjetji

Slovenija

Več kot 170 podjetij v Sloveniji bo danes svoja vrata odprlo devetošolcem in njihovim staršem ter jim predstavilo delovne procese in pogoje dela. Podjetja bo obiskalo okoli 2500 šolarjev, največje zanimanje pa je obisk medijskih hiš ter podjetij s področja strojništva, elektro industrije, računalništva in kemije.

Kot so sporočili organizatorji - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Zavod RS za zaposlovanje in Zavod RS za šolstvo - v dnevu odprtih vrat slovenskega gospodarstva sodeluje več kot 300 šol, delo v podjetjih pa naj bi si glede na prijave ogledalo okoli 2500 šolarjev in njihovih staršev. Po podatkih GZS bo svoja vrata odprlo 176 podjetij z različnih področij po vsej Sloveniji.

Z akcijo želijo mladini in njihovim staršem približati nekatere očem bolj skrite poklice ter jim ponuditi čim več informacij o delovnih procesih, naravi in pogojih dela v realnem delovnem okolju.

Razbijajo stereotipe

"Z Dnevom odprtih vrat želimo razbiti številne stereotipe o 'manj' oz. 'bolj' priljubljenih poklicih ter omogočiti spoznavanje obetavnih poklicev, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje. Tako bomo pomagali šolajoči mladini in staršem lažje sprejemanje odločitve za nadaljnje izobraževanje," pravijo organizatorji.

Ogledi v podjetjih se bodo začeli ob 16. uri, obiskovalce pa bodo pri vhodu pričakali predstavniki podjetja, ki bodo razkazali delovne procese oz. proizvodnjo in predstavili, kakšno znanje je potrebno za opravljanje določenega dela. V vsakem podjetju bodo tudi predstavniki zavoda za zaposlovanje.

Kateri poklici so najbolj iskani?

Po podatkih zavoda je letos največ prostih delovnih mest med drugim za voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, varilce, elektrinštalaterje, orodjarje, elektromehanike, izvajalce suhomontažne gradnje, zidarje, tesarje, kuharje, natakarje in zdravnike.

Deli novico:

r_locman |  27 .11. 2014 ob  09: 11
Hmm pa obstaja v slovekistanu se toliko delujocih podjetij