1200 VOJAKOV: Nemški načrti za misijo v Siriji

Svet

Nemčija načrtuje, da bo za podporo nemškim izvidniškim letalom v Siriji napotila okoli 1200 vojakov, je danes za nemški časnik Bild am Sonntag dejal načelnik generalštaba nemške vojske, general Volker Wieker. To bi bila največja misija nemške vojske v tujini.

"Z vojaškega vidika bi bilo za letala in ladjo potrebnih 1200 vojakov," je dejal in pojasnil, da bi se misija po odobritvi zelo hitro začela, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da želi vlada mandat za misijo dobiti še letos.

Štiri do šest letal

Berlin je v četrtek Franciji za pomoč pri okrepljenem boju proti džihadistom Islamske države v Siriji, za kar je zaprosila članice EU po terorističnih napadih v Parizu, ponudil izvidniška letala tornado, pomorsko fregato, dobavo goriva med letom ter satelitske fotografije.

Wieker je pojasnil, da bi v misiji sodelovalo od štiri do šest letal, ki bi snemala razmere na terenu tudi v slabem vremenu in ponoči.

Na vprašanje, zakaj Nemčija ne želi sodelovati v letalskih napadih, je dejal, da ima mednarodna koalicija za ta namen že dovolj sil in sredstev. "Potrebujejo izvidništvo na terenu, tako da bodo te sile učinkovito nameščene. Naši tornadi lahko na tem področju veliko prispevajo," je pojasnil.

Dodal je, da potekajo pogovori s Turčijo in Jordanijo, da bi nemška letala namestili v turškem Incirliku, ki je oporišče tudi za ameriška letala, kot tudi v Amanu.

Nemci neradi pošiljajo vojake v tujino

Nemčija po drugi svetovni vojni le nerada pošilja svoje vojake v tujino, sodeluje pa v misijah z mandatom ZN na Balkanu in drugod ter v silah zveze Nato v Afganistanu.

Nemčija ne sodeluje v letalskih napadih na položaje IS v Siriji in Iraku, kjer delujejo večinoma ameriška in francoska letala.

Deli novico:

zaSSeka |  29 .11. 2015 ob  17: 13
Pa joj... mi rezervistov nimamo tolko hahahah...
Zaj pa prognoza novo leto v Nemciji bo pomoje ognjevito