26 °C
DANES
JUTRI
14 °C
24 °C
14:15
20.05.2018

120-LETNICA SLOVENKE: Prvi slovenski ženski časopis je izhajal v Trstu

V Trstu bodo danes obudili spomin na Slovenko, prvi slovenski ženski časopis, ki je začel izhajati v tem mestu leta 1897. V slovenskem narodno zavednem okolju je izobraženim ženskam omogočil prostor javnega nastopanja in organiziranja. O tem se bodo pogovarjale Katja Mihurko Poniž, Irena Selišnik, Urška Strle in Marta Verginella.

Uredništvo/STA, foto: zenyvumeni.cz, arhiv
11.01.2017 ob 12:31

Gostje bodo na okrogli mizi, ki sta jo ob 120-letnici revije pripravili Javna agencija za knjigo RS (JAK) in Tržaško knjižno središče, spregovorile o protagonistkah tedanjega časopisnega podviga in nasploh prvi generaciji v javnosti aktivnih izobraženk, so sporočili z JAK.

Slovenka je bila prvi slovenski ženski tiskani medij v takratnem slovensko govorečem delu avstro-ogrske monarhije. Skupaj je sicer med letoma 1897 in 1914 izšlo pet ženskih tiskanih medijev. Kot je v diplomskem delu Zametki ženskega tiska na Slovenskem na prelomu 19. in 20. stoletja zapisala Irena Žgavc, je obravnavala za tisti čas presenetljivo napredne teme, kot so svobodna ljubezen, ločitev, prostitucija, splav in podobno.

Ostali tisk, ki ji je sledil, je bil v tem pogledu mnogo bolj zadržan, čeprav je prinašal prispevke o poklicnih uspehih žensk, ženski volilni pravici in drugih pravicah. Avtorica diplomske naloge je iz analiziranih prispevkov zaključila, da je prvi ženski tisk slovensko bralko seznanjal z dosežki ženskega gibanja v tujini, se zavzemal za pravice ženske in jo v določeni meri spodbujal k vključevanju v javno življenje, čeprav je ob tem zanjo predvidel vlogo skrbne matere in gospodinje. "Kljub temu, da naj bi se ženske zaposlovale in se šolale na visokih šolah, naj bi bila njihova glavna skrb še vedno namenjena domu in domačemu ognjišču," je ugotovila avtorica.

Revija Slovenka je začela izhajati kot štirinajstdnevna priloga tržaške Edinosti, ki ji je tudi zagotovila finančno podporo, leta 1900 kot samostojni mesečnik. Postala je "vadnica ženskega leposlovnega pisanja": v njej so objavljale Zofka Kveder, Karla Ponikvar Grmek, Elvira Dolinar, Vida Jeraj, Kristina Šuler in druge. Velik del avtoric so predstavljale učiteljice.

Na začetku je prinašala zlasti tekste, ki so se nanašali na nacionalno vprašanje na Tržaškem, in literarne prispevke. Objavljala je tudi prispevke o vzgoji, zdravstvenih vprašanjih, književnosti in umetnosti, dogajanju po svetu, gospodinjske nasvete. Od drugega letnika dalje pa so se začeli pojavljati članki, ki so se bolj eksplicitno zavzemali za enakost spolov, je o reviji zapisal Miha Marinč"Slovenka je v konkretnem historičnem kontekstu dala možnost ženskam, da so vstopile v javno sfero. Odpirala je tematike, ki jih drugi mediji niso oziroma so jih obravnavali z vidika moških. Obravnavala je družbeno izkušnjo žensk, vprašanje plačanega dela izven doma, materinstva, gospodinjskega dela, deloma tudi vprašanje volilne pravice žensk," je še zapisal Marinč.

Izhajati je prenehala leta 1902, po tem, ko je na prelomu stoletja z novo urednico dobila radikalnejšo usmeritev z vse ostrejšimi razpravami na temo emancipacije in začela počasi izgubljati bralke.

Komentiraj

Vaš vzdevek:
Vaš komentar:
Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.
oddaj komentar
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno